Závislost na lásce

Jak jsi na tom se závislostí na lásce?

Uff, to je téma… ale upřímnost k sobě, je jedinou cestou ke své podstatě, toho kdo jsem. Na začátek stačí, když si odpověď uvědomím. Nic víc! Nemusím ji soudit, zahrabávat nebo nadávat – protože to bych na sebe byla znovu krutá. Uvědomění mi dává možnost s danými vzorci pracovat a „pře-nastavovat“ je tak, jak to skutečně potřebuji já. Někdy to jde hned, někdy to chce čas.

Závislost na lásce se často projevuje za-jídáním, za-slazováním či za-píjením, což si obvykle ani neuvědomujeme. Čokoláda, káva, různě sladkosti, potřeba talismanů apod. už s námi jsou a ani nevíme proč. Vlastně je to naše ´daily routine´, ale v podstatě se pod tím vším skrývá strach a stres z nedostatku lásky.

„nebudou mě mít rádi takovou, jaká skutečně jsem“ – strach být autentická

„nejsem dostatečně dobrá, krásná, štíhlá, kreativní, vtipná….“ – neboť je mi to takto předkládáno celý život mým okolím, které tu je, aby mě to doložilo, ale stačí to změnit u sebe a okolí bude reagovat jinak)

„když to neudělám, bude to vypadat, že myslím jen na sebe“ – já na posledním místě, až za psem a křečkem v domácnosti

„beze mne by to nezvládli“ – syndrom samaritána

„co když se na mě budou zlobit“ – syndrom hodné holčičky

A určitě vás napadnou mnohá další...

Nejhorší je závislost na toxickém vztahu, který někdy může končit až smrtí jednoho ze zúčastněných, což je tedy extrémní varianta, ALE….vlastně i varování :

Opravdu mi má závislost na lásce a uznání druhých stojí za to?

Opravdu chci být celý život spoutaná díky potřebě uznání druhých, protože mi to dá jakýsi pocit lásky/hodnoty mé osoby?

Není lepší ze všeho vystoupit a postavit se sama za sebe?

Přijmout se přesně taková, jaká jsem a mít se ráda za všechno a vždy, i přesto, že jsem udělala chybu? Ta mě přece posune dál a naučí víc, než kdybych stále plula na dokonalém obláčku jednorožce.

Najít a laskavě uchopit své hranice a komunikovat je s ostatními?

Dopřát si vědomý čas na sebe a pro sebe, abych mohla zářit i pro ostatní?

Přestala se cítit utahaně, frustrovaně, vyčerpaně……

Začít můžeš kdykoliv, ale ideálně TEĎ HNED. A pokud cítíš, že bys ráda pomocnici na cestě k sobě samé a zdravému nastavení sebelásky a svých hranic, podpoř se esencí Jsem BOHYNĚ, která byla stvořená právě pro překódování lásky k sobě samé, ke své ženskosti.